Miten sitruunahappoa valmistetaan


DIY JELLY SAIPPUA JA JALKAKYLPYPOMMIT (Heinäkuu 2019).

Anonim

Sitruunahapolla on kemiallinen kaava C6H8O7. Sen tarkka nimi, joka täyttää kemiallisen nimikkeistön vaatimukset, on 2-hydroksi-1, 2, 3-propaanikarboksyylihappo. Se edustaa valkoisia kiteitä, jotka liukenevat helposti veteen. Se liukenee hyvin metyylialkoholiin, hieman pahempi - etyylissä, hyvin heikosti etyyliasetaatissa (etyyliasetaatti), käytännössä liukenematon kloroformiin. Miten saan tämän kemikaalin?

opetus

1

Alun perin tätä happoa kutsuttiin citronihapoksi (indikaattori lähteestä, josta se oli saatu). Niinpä sen suolat kutsuttiin ja niitä kutsutaan edelleen sitraateiksi.

2

Vanhin ja todistettu menetelmä on sitruunahapon uuttaminen kasvimateriaaleista. Sellainen esimerkiksi vaahtona. Tämä on Solanaceae-perheen ruohokasvi, jonka lehdet sisältävät 8 - 14 prosenttia sitruunahappoa. Tai sitrushedelmästä. Mutta nyt tätä menetelmää pidetään vanhentuneena eikä taloudellisena kannalta liian perusteltu.

3

Nykyaikaisempi ja kustannustehokkaampi menetelmä on sitruunahapon tuottaminen käyttämällä tiettyjä Aspergillus nigerin (mustan muotin sientä) kantoja fermentoimalla melassin (sokeriteollisuuden jätteet, rehumelassit) hermeettisissä fermentoreissa.

4

Mikrobiologian ja teknologian edistymisen avulla tämä prosessi oli mahdollista mekanisoida ja automatisoida, mikä johti kohdetuotteen kustannusten alenemiseen. Tällä hetkellä valitut Aspergillus niger -kannat tuottavat noin 97 - 99% sitruunahapon saantoa käytetyn sakkaroosin perusteella.

Hyvä neuvonta

Sitruunahapolla, joka on heikko tribasikarboksyylihappo, on kaikki tämän yhdisteryhmän ominaispiirteet. Sitä käytetään pääasiassa elintarviketeollisuudessa, mausteaineena, säilöntäaineena ja happamuuden säätäjänä. Eikä vain puhtaana, vaan myös suolojen muodossa. Kansainvälisessä nimikkeistössä käytetään nimitystä E330, E331, E332 ja E333. Sitä käytetään lääketieteessä, kosmetiikan tuotannossa, öljy- ja rasvateollisuudessa ja joissakin muissa tapauksissa esimerkiksi ruosteen ja mittakaavan torjumisessa. Se on kaikissa sitrushedelmissä, useimmissa hedelmissä ja marjoissa sekä havupuiden neuloissa.